BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "ЕСТЕСТВЕНИТЕ ВИТАМИН С"

АЦЕРОЛА, БАРБАДОСКА ЧЕРЕША

(MALPIGHIA PUNICIFOLIA, MALPIGHIA GLABRA)

 

АЦЕРОЛА – естествен витамин С

Вишната ацерола (Malpighia pinicifolia L., известна също и като „антилска вишна или вишна от Барбадос”, но не е свързана с познатата ни вишна) произлиза от мексиканския полуостров Юкатан и преминава през южен Тексас към Централна и Южна Америка, Карибите и днес се отглежда успешно преди всичко в Бразилия, а също и в Азия и Индия. Дърветата на ацерола достигат до 5 метра височина и предпочитат топли, влажни, богати на хранителни вещества места. Формата на плода (кръгъл до плосък овален) и цветът на плода (оранжево – жълт до тъмночервен) варират според мястото и времето на беритба. Вкусът е леко кисел и има фина ябълкова нотка. И днес индианските племена от американските тропически гори използват традиционно вишната ацерола. Ацеролата в действителност не е истинска череша, тя повече прилича на цитрусовите плодове. Тя не е с една костилка, и е поделена на дялове. Зрелият плод на ацеролата има тъмночервен цвят, а диаметърът му не достига 2 см. Плодът е хрупкав, с тръпчив вкус, с горчиво-сладък привкус.

Ацеролата е малко дърво или храст, което ражда малки червени плодове. Прилича на европейската череша. Расте в Южна Америка, Бразилия, Ямайка, западна Индия, Барбадос, Пуерто Рико и Суринам. В Бразилия сокът от ацерола е популярен, както портокаловия сок в Северна Америка.

Плодовете се събират в полузряло състояние, когато съдържанието на витамин С достига максимум. От ацеролата се извличат до 95% от витамина във вид на течност, след това се превръща в прах, от който след това се прави концентрат.

Обработката на неузрелите плодове позволява не само да се получи най-голямото количество витамин С, но също така и множество полезни растителни компоненти като: витамините А, В (тиамин, рибофлавин), магнезий, пантотенова киселина, никотинова киселина, калий, ниацин и др.

В ацеролата не просто има много витамин С. Там той е в огромно количество - 30-80 пъти повече, отколкото в лимоните и портокалите. Така средното съдържание на витамин С в испанските портокали (в 100 г) е 49 мг, в лимоните (в 100 г) е 57 мг, а при ацеролата (в 100 г) е 1678 мг.

Ацеролата доставя два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала. Също така съдържа вит.А, рибофлавин, вит.В3 и др.

Съдържанието на витамин С в ацеролата варира в зависимост от зрелостта на плода, сезона, климата и местността. Когато плодът започне да узрява се губи голямо количество витамин С, затова Ацеролата, която се използва в търговията, се бере докато плодът е зелен.

Витамин С (също „L – аскорбинова киселина”) спада към водно-разтворимите витамини и трябва да се доставя на организма редовно чрез храната, тъй като той може да се складира само в малки количества и краткосрочно, така че човек не разполага с големи резерви. За разлика от синтетично произвеждания витамин С естествената L – аскорбинова киселина не се среща изолирано в природата, а в съединение с други витамини, витализиращи вещества и вторични растителни вещества, като например т. нар. биофлавоноиди (между другото цветни вещества, които са важни за абсорбцията и функцията на витамин С). Витамин С взема участие в много задачи в нашето тяло. Между другото той се смята за един от най-ефективните капани за радикали съответно антокосиданти (важно при оксидативен стрес например чрез пушене, силно физическо натоварване, спорт), подпомага имунната система и благоприятства резорбцията на желязо (приемът на желязо), освен това може да помогне черния дроб при деактивирането и изхвърлянето на нежелани лекарствени средства.

Витамин С участва в многобройни биологични и метаболитни процеси в организма. Нуждите от Витамин С могат да се повишат при определени условия като растеж, оздравяване, преумора, простуда и др. През тези периоди добавянето на Витамин С е много полезно, тъй като той е водноразтворим и организмът не може да натрупва резерви от него, за да посрещне повишените нужди.

Ацеролата е била обект на немалко клинични проучвания, главно заради консумацията й като хранителен продукт. Според някои изследвания кората, листата и плодът й имат антигъбични свойства. Голямо предимство на ацеролата е поносимостта й от хора, алергични към цитрусови плодове.

Витамин С е един от най-важните витамини за имунната система. Тъй като е жизненоважен за целостта на клетките, е нужен във всички тъкани на тялото. Той е водоразтворим, както и витамините от група В, и затова не може да се складира в организма ни. Необходимите количества се набавят ежедневно. В Барбадос например, при простуда местното население, по правило, консумира ацерола, а не антибиотици.

В храната на по-голяма част от учениците също е недостатъчен витамин С. Научните изследвания доказват, че храненето с недостатъчен прием на витамин С, предизвиква у младите хора кървене и възпаление на венците.

Една от основните му функции е производството на колаген, главна съставна част на всички съединителни тъкани - сухожилия, кости, кожа. Затова е необходим за зарастване на рани, здрави венци, предпазване на кръвоносните съдове и предотвратяване на лесни натъртвания.

Проучванията показват, че благодарение на специфичния витаминен и минерален състав ацеролата оказва регенериращо влияние на кожата и е особено подходяща в условия на стрес и преумора.

Последни поручвания в козметиката показват, че витамин С е силен антиоксидант и бори свободните радикали, за това екстрактът от ацерола се появява в козметични кремове, които борят състаряването. Освен витаминното съдържание, ацеролата съдържа и минерални соли, които са в помощ на уморената и стресирана кожа. Това, заедно с протеините, хидратира кожата и подобрява състоянието на капилярите.

Нови научни доказателства свързват консумацията на високи дози витамин С с намален риск от болести: рак, сърдечносъдови и катаракта, дължащ се на антиоксидантни механизми.

Витамин С се препоръчва при симптоми на дефицит: слабост, умора, кожни проблеми, болки в ставите, кървящи и болезнени венци, трудно зарастване на рани, лесна поява на синини, бавно възстановяване от настинки и грип, хипогликемия, анемия, диабет, ревматизъм, .

Той изпълнява важната функция на антиоксидант - предпазва клетката от вредните въздействия на свободните радикали, нарушаващи обмена на кислорода в организма и способни да доведат до образуването на тумори. Свободните радикали възникват вследствие на естествения процес на окисляване, който постоянно протича в организма.

От хиповитаминоза С страдат възрастните хора; тези които не употребяват кисели продукти поради проблеми на храносмилането; при употребата на алкохол; приемащите антибиотици; пушачи и др.

Препоръчва се за подкрепа на антиоксидантния капацитет на клетките:

·         по време на физически и умствен стрес;

·         да повишава умствената и физическата работоспособност;

·         за профилактика и по време на бактериални и вирусни инфекции за формиране на антитела;

·         като допълнително средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания;

·         да регулира съсирването на кръвта и пропускливостта на съдовете;

·         да стимулира кръвообразуването;

·         да подпомага абсорбирането и усвояването на желязо;

·         да участва в синтеза на стероидните хормони;

·         да активизира обмяната на веществата;

·         за намаляване на холестерола в кръвта;

·         да намалява риска от алергии;

·         да ускорява възстановяването след наранявания, операции и по време на рехабилитация след продължителни и тежки заболявания;

·         за възстановяване след тежки заболявания и др.

·         при дисфункции на женската и мъжка репродуктивни системи;

·         за обезпечаване повишената потребност на организма по време на растеж, бременност, лактация, физически и психо-емоционални натоварвания.

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg