BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
ЕХИНАЦЕЯ
ЕХИНАЦЕЯ

Ботаническа характеристика

 Ехинацеята е многогодишно коренищно растение от семейство Сложноцветни, чиято родина е Северна Америка. Коренището е късо, хоризонтално, многоглаво с множество тънки коренчета. Ехинацеята достига на височина 90-160 см.

Стъблата и са прави, покрити с гъсти власинки, разклонени в горната си част. Цветните кошнички са едри, достигат в диаметър до 15 см, пурпурно-розови и много красиви. Растението цъфти в продължение на 60 дни през юли - август.

Видът е представен още от Echinacea angustifolia, E. pdlida, E. paradoxa и др.

          E. purpurea за пръв път е открита през 1696 г. Достига височина 60-150 см и цъфти много обилно.Нейните семена не се нуждаят от стратифициране преди сеитба. Към края на първата година растението образува розетка от 6-10 листа, които достигат до 8-15 см височина. През втората година започва репродуктивният период на този вид ехинацея, но цъфтят само около 60% от растенията – останалите започват цъфтеж едва през третата година от своето развитие. През втората година растенията достигат дисочина до 70 см. Още през втората година цъфналите растения обилно дават качествени семена, като 1000 семена тежат 2,88-2,99 грама. Вегетацията на ехинацея пурпурея започва през март-април, а продължителността на цъфтежа е 2,5 месеца.

Този вид ехинацея съвършенно не понася ниски места с високо подпочвени води, което води до масово загиване на растенията, особено през първата година. Тя е силно устойчива на слани.

Разсадената предзимно ехинацея е много по-устойчива на застудявания от разсадената през пролетта.

          E. angustifolia е открита през 1863 г. и също цъфти с пурпурни цветове. Достига височина 16-60 см и цъфти неедновременно. Листенцата на цветовете и са по-редки и по-къси от тези на пурпуреята. Цъфтежът през първата година е необичаен, а култивирането на ангустифолията по принцип е по-трудно и сложно от това на пурпуреята. Семената и задължително трябва да се стратифицират в продължение на 60 дни, в противен случай кълняемостта е почти нулева.

          E. palida – цъфти с бледо-розови цветове и е открита през 1834 г. Много прилича на ангустифолията, но достига височина до 120 см. Семената на този вид се стратифицират в продължение на 40-45 дни. Цъфти много рядко през първата година.

Има три сорта ехинацея палида: E.palida “White Swan”, E.palida “Bravado”, E.palida “Magnus”.

          E. paradoxa – на този вид парадоксални са цветовете – те са жълти, до прасковени. Този вид е интродуциран в Канада от Eclectic Echinacea през 1996 г. и се култивира в ограничени количества. За пръв път е открита през 1902 г. Достига височина 6-120 см и отглеждането и е по-бързо и по-лесно от това на ангустифолията. Семената се стратифицират в продължение на 40-45 дни.

Отглеждане

Ехинацеята е светлолюбиво растение, което вирее най-добре на внимателно обработени, суховати почви.

Най - подходящите почви за отглеждане на ехинацеята са отцедливите каменливи или чакълести до глинести и варовити почви.

Ехинацея ангустифолия предпочита алкалните, до високоалкални почви, а останалите два вида – Е. пурпурея и Е.палида предпочитат по-киселите почви (рН- 5,5) Е. пурпурея предпочита песъкливите почви.

Всички видове ехинацея се отглеждат на бедни почви. Високото съдържание на азот е необходимо на Е. пурпурея, но не се препоръчва за Е.ангустифолия, особено ако ще се добиват корени.

На едно място се отглежда 5-6 години.

Ехинацея ангустифолия и Е. палида понасят без проблеми засушаването, като Е. ангустифолия дори загива при висока влажност, но Е.пурпурея се нуждае от по-висока почвена влажност. Препоръчва се Е.ангустифолия да се полива през вегетацията само в райони, в които средногодишните валежи са под 60 см и то само по време на най-големите летни горещини. Капковото напояване е най-добрият начин за поливане на ехинацеята, но при липса на такова, дъждуването също може да се използва.

Развитието през първата година на засяването е сравнително бавно, с изключение на Е. пурпурея. Цъфтежът на растенията настъпва през втората година от развитието на растението.

Размножава се ехинацеята най-вече чрез разсади, т.к. семената и имат ниска кълняемост и директната сеитба е неизгодна. Семената за разсадите се засяват през май, а разсадите са готови за разсаждане в началото на септември, ако разсадите ще се отглеждат в открити лехи. Ако разполагате с оранжерия, семената могат да се засеят през януари-февруари, а разсадите се изнасят на открито в нивата през май-юни на същата година.

Най-интензивният растеж на младите растения настъпва от 6-та до 10-та седмица от поникването на семената.

През първата година от живота си растенията са изключително слаби и крехки и не могат да се конкурират с плевелите. Ето защо се препоръчва мулчирането на площите с черен полиетилен, който освен, че предпазва младите растения от плевели, но и задържа влагата в почвата около самите растения. Ако не можете да си позволите мулчиране, междуредията следва да се култивират няколкократно през вегетацията и да се окопава между растенията с цел да се поддържа почвата чиста от плевели.

В един декар открита площ влизат 7 100 бр. разсади при норма 70 см между редовете и 20 см между растенията.

Болести и неприятели

Ехинацеята се напада от много малко вредители:

• Cerospora rudibeckii

• Septoria lepachydis

• Phymatotrichum omnivorium

Растението, ако е засадено през септември от разсади, започва да цъфти още през следващата година, от април до септември.

Прибиране, сушене и съхранение

Прибирането на реколтата може да става ръчно и механизирано. За механизираното прибиране на корените може да се използва комбайн за вадене на картофи или цвекло, но корените на Ехинацея ангустифолия са по-дълги и крехки, затова се препоръчва те да се вадят ръчно.                              Листата и цветовете се берат ръчно.                                                                                                    Корените започват да се вадят след настъпването на първите есенни слани, когато надземната част на растенията загине. В този период се съдържат най-високите количества активни вещества в корените на ехинацеята. Корените се прибират най-рано в края на втората година – до четвъртата.

Листата и цветовете започват да се берат ат втората година, във фаза пълен цъфтеж на растенията.

Свежите листа и цветове се сушат задължително върху рамки в сухи, тъмни и проветриви помещения или в сушилня при температура не по-висока от 35-40 гр.С. Корените се сушат в сушилня при температура 55ОС или върху рамки в проветриви и сухи помещения. Не се допуска сушенето и опаковането на болни или наранени и загнили корени!

Готовата суха дрога се съхранява в плътно затворени чували от естествени материали в сухи и проветриви складове, в които няма висока въздушна влажност, задължително върху дървени скари.

Срок на годност – 1 година.

Добиви

• Сухи корени – 110-125 кг/дка;

• Сухи листа от Е.пурпурея – 180-220 кг/дка.

• Сухи стръкове- 280-350 кг/дка

Съдържание

В цветовете на ехинацеята се съдържат 0,13- 0,48% етерично масло, а в свежите коренища и корени – 0,04-0,22%. В коренищата са открити глюкозида ехинакозид, който при хидролиза се разпада на етанол и др., а също бетанин, инулин, смола и киселини.

Употреба

Всички видове ехинацея имат изключително голяма популярност в света и особено в англоезичните страни и Западна Европа като лечебно растение. Например днес в Германия се предлагат над 300 препарата от ехинацея, а през 1994 г. немските лекари са изписали над 2,5 млн. рецепти за лекарствени продукти от ехинацея.

Лекарствените препарати от ехинацея се използват при:

 • Заразни и простудни заболявания: настинки, грип, бронхит, тонзилит, пневмония, хепатит.
 • Различни инфекции
 •   Хрема;
 •   Гинекологични заболявания;
 •   Понижен имунитет,
 • Стимулиране на паметта,
 •   Неутрализира жаждата за алкохол и тютюневи изделия;
 • Лечение на стерилитет при мъже и жени;
 • Затлъстяване (намаля апетита и желанието за ядене на сладкиши).
 • Цистит, нефрит, хепатит.
 • Заболявания на мъжката полова система, простатит, аденом;
 • Стомашна язва, гастрит, запек, крампи на кръвоносните съдове;
 • Заболявания на женските органи (възпаления);
 • след продължителна употреба на антибиотици, химиотерапия и лъчетерапия, както и след радиационно облъчване, за нормализиране на кръвното;
 •     За забавяне на растежа на злокачествени тумори.

 

Отвара от ехинацея лекува:

 •       язви на стомаха, болки в ставите, подуванеи отоци, подобрява зрението и настроението. Рецепта за приготвене на отвара от ехинацея. 1 супена лъжица изсушени листа се заливат с чаша вряла вода и да държат на водна баня за 15-20 минути, прецежда и пие една трета от чаша 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 10 дни. След това се прави почивка за 5 дни и не се повтаря за още 10 дни. Този курс 1. Повторете лечението най-малко 2-3 пъти с интервал от 5-10 дни.

Корените от  ехинацея влияят благоприятно върху имунната система и се използват в подкрепа на диетичните режими в комплексните програми при:

 •    чести възпаления на ушите, гърлото;
 • остри и хронични бронхити;
 •   предпазване от грип и простуди;
 •   кашлица и главоболие.

Доказани ползи от приема на Ехинацея:

Имуностимулатор:

Като цяло екстрактите от растенията в рода Ехинацея (това ще рече едни видове по-силно, а други по-слабо) имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират ("изяждат") бактерии;

Противовирусен и антибиотичен ефект:

Изследванията са много и конфликтни. Едни потвърждават ефекта, други го смятат за незначителен, а трети отричат такъв. Причината да поставя твърдението в доказани е, че има налични доказателства за ползите на растението. Смята се, че проблемът с повтаряне на ефекта идва от технологията на преработка на екстрактите, съдържанието им, както и това от кой вид Ехинацея са добити. За пример: съдържанието на ехинацен във вида E. angustifolia е 10 пъти по-голямо от същото в E. pallida. Моят извод е: "Да, Ехинацея действа, но не знам коя от всичките." Вярва се, причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.

Открити са нови свойства на растението ехинацея, които позволяват то да се използва като средство за ефективна борба с хремата.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Ехинацеята?

Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.

Освен това ехинацеята на медицината е известно, че растението действа положително при кашлица и главоболие.

Ехинацеята влияе благоприятно и върху трудно лечими и нелечими със съвременните конвенционални средства хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и много други вирусни заболявания като рецидивираща херпесна инфекция например

Изследвания са доказали, че ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси.

Какво представлява ехинацеята  и как действа?

 За разлика от традиционните антибиотици, които убиват бактериите директно, ехинацеята  действа индиректно, като убива микробите чрез стимулиране на имунния отговор.                                                            Редица изследвания проведени през последните години потвърдиха, че ехинацеята стимулира продуцирането на „борещите” се с инфекциите бели кръвни телца – Т- и В-лимфоцити.                                                                        Освен това тя стимулира продукцията на интерферон, едно от най-мощните оръжия на организма в борбата с инфекциите. Интерферонът убива патогените и предотвратява репродукцията им.

Освен че, помага на тялото да продуцира повече „борещи” се с възпаленията клетки, ехинацеята помага да се произвеждат повече и с по-висок капацитет патоген-поглъщащи клетки, наречени макрофаги.

Комплексът биологично активни вещества оказва противомикробно, противовъзпалително и имуномодулиращо действие.

Ехинацеята усилва фагоцитозата, миграцията на левкоцити към огнището на възпалението, активира Т-лимфоцитите, стимулира комплементарно-пропердиновата активност и така води до снижаване проницаемостта на съединителната тъкан (възпрепятства проникването на микроорганизмите). Ехинацеята проявява бактерицидни, фунгицидни и противовирусни свойства, притежава и някои кортизоноподобни свойства (повишава адаптационните възможности на организма).

 

Ехинацеята се препоръчва за стимулиране защитните сили на организма при стафилококови и стрептококови инфекции, грип, херпес и други инфекциозни заболявания, използва се при различни остри и хронични възпалителни процеси, на първо място при хронични инфекции на дихателните и пикочните пътища (като противовъзпалително, антисептично и аналгетично средство), за изчистване и заздравяване на рани, язви и изгаря¬ния. Имуномодулиращото действие на ехинацеята позволява използването й в онкопатологията и при СПИН. Тъй като ехинацеята се явява мощен природен антибиотик, при използването й е целесъобразно поддръжането на организма с еубиотици.

 

 

Профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му. При едновременното използване на ехинацея и витамин С, растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.

Корените на пурпурната ехинацея съдържат флавоноиди, полизахариди, фитостероли, етерично масло, фенолни съединения (карвакрол) и др.

Колко често трябва да се приема ехинацеята и в какви дози?

Кога и колко ехинацея да приемате зависи от вашата имунна система и медицинските причини, поради които сте решили да прибегнете към това лечебно средство.

При всички случаи, преди да пристъпите към приемането на ехинацея е желателно да се посъветвате с вашия лекар. Например има заболявания, следствие от прекалено активна имунна система, наречени автоимунни, при които стимулиране на имунната система може да задълбочи проблема. Погрешно е схващането, че при автоимунни заболявания не трябва да се стимулира имунната система – важно е нейното действие да бъде насочено в правилната посока.

Оптималната доза при възрастни хора е 300 мг. три пъти дневно (общо 900 мг/ден).

Някои хора приемат ехинацея през цялото време за превенция на настинка и грип, докато други я приемат само няколко седмици, когато почувстват първи симптоми на заболяването или когато са изложени на опасност от вирусни инфекции.

Няма доказателства, че ежедневното приемане на ехинацея в продължение на месец е опасно, но теоретично, приемането на който и да е имуностимулатор за прекалено дълъг период може да доведе до загуба на ефекта му, да стресира имунната система или просто вирусите могат да придобият резистентност към него.

Не прекалявайте с приема на ехинацея:

          когато усетите първите симптоми на простуда или сте изложени на вирусни зарази, може да приемате ехинацея две седмици, след което спрете;

          когато сте под напрежение в работата, вкъщи или при друга ситуация засягаща емоционалното ви здраве – също може да приемате ехинацея за няколко седмици

          Д-р Тошков използва Ехинацея при всички вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища, бъбреците и пикочния мехур. Според него Ехинацея е най-силното противовъзпалително лечебно растение, което премахва възпалителните процеси в организма и влияе върху цялата имунна система.

Как и колко може да се приема?

Ехинацея се приема от 3 до 6 таблетки дневно след хранене, а поддържащата доза препоръчана от Д-р Тошков е 3x1 таблетка. Благоприятното действие на Ехинацея проявява след 1-та седмица на приема. За постигане на траен резултат е необходимо продължителното му приемане (поне 3-4 месеца).

Билката, която се използва в Ехинацея е с доказан произход и най-високо качество в България. Тя е подготвена за максимално лесен прием от всеки пациент. В продукта не се влагат консерванти, оцветители и стабилизатори.

Има ли нежелателни и странични ефекти?

Ехинацея няма нежелателни и странични ефекти. Продуктът се предлага на пазара от 10 години и поносимостта към него е доказано положителна.Предозиране на Ехинацея не може да се получи. Ехинацея не може да ви навреди, защото е истински натурален продукт, полезен за вашето здраве. Към него не се създава зависимост и не се наблюдават токсични и алергични реакции.

Възможно ли е комбинирането с други лекарствени средства или билки?

Ехинацея може да се комбинира със всички назначени лекарства от вашия лекуващ лекар, както и с други билкови продукти, които приемате. Особено подходяща е комбинацията с таблетките „Бронхостим макси”.

Предположения и недоказани твърдения:

          Антираков ефект: Необходими са допълнителни изследвания;

          Дерматологично приложение: Традиционната медицина препоръчва билката за лечение на акне и обриви. Модерната наука все още не успява да потвърди това.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Ехинацея?

При орален прием Ехинацея се смята за генерално безопасна. Въпреки това са наблюдавани реакции на свръхчувствителност. При клиничните проучвания най-честите нежелание реакции, които могат да се свържат с разтвора на екстракта, са от стомашно-чревен характер.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Можете да срещнете екстракт от Ехинацея на етикета на комплексни имуностимулатори, да го намерите под формата на чай и по-рядко, в самостоятелен таблетен вид.

Ехинацеята е наричана «почистваща кръвта» , а чистата кръв е здрав организъм. Ехинацея активно почиства лимфната система, кръвта, бъбреците и черния дроб. Ехинацеята не лекува последиците от болестта, а нейните първопричини и другото важното е, че е без странични ефекти.

В народната медицина се използват настойки, отвари и тинктури, направени от цветовете на ехинацея, листата и стъбла, както в прясно, така и в сухо състояние.

Рецепта за подобряване на потентността:

Тинктурата се пие смесена със сок на 0,5-1 чаша 3 пъти дневно - 30 минути преди хранене.

Рецепта за тинктура от ехинацея

200 грама пресни (или 50 гр. суха) су

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg