BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "КАКВО Е АРГАНОВО МАСЛО? КАК СЕ ИЗВЛИЧА?"
СТАТИЯ:

Аргановото масло се добива от  дървото Аргания (Argania Spinosa).То расте единствено  в югозападната част на Мароко. Използва се на местното население в продължение на векове. Днес към маслото се наблюдава нарастващ интерес от  потребители от цял свят, благодарение на уникалните му козметични, диетични и кулинарни свойства. Маслото от арган обновява, ревитализира и подхранва кожата и изглажда бръчките. Подходящо е за суха кожа, а също и за кожа, склонна към акне, екзема и варицела. Заздравява чупливите нокти, облекчава сухотата и сърбежа на скалпа, помага против изгаряния и напукани устни.
Маслото съдържа витамин Е (токоферол) и фенолови съединения, които имат силно антиоксидантно действие и защитават кожата от свободните радикали ,и предпазват съединителната тъкан. Аргановото масло стимулира клетъчния обмен и подпомага междуклетъчните процеси, противодейства на изсушаването и стареенето на кожата, като възстановява хидролипидния слой и подобрява усвояването на хранителните вещества от клетките. Маслото заздравява драскотини, рани и различни видове изгаряния.
Различни научни публикации описват лечебните свойства на аргановото масло, според които то е особено подходящо за:

    * понижаване на нивото на „лошия” холестерол и повишаване на нивото на "добрия" холестерол;
    * понижаване на кръвното налягане;
    * подобряване функциите на черния дроб;
    * неутрализиране на свободните радикали и за възстановяване на хидролипидния слой.

Аргановото масло е с изразени антиканцерогенни свойства, тъй като съдържа антиракови вещества (скотенол). Особено полезно се оказва и при борба със затлъстяването, а приемано сутрин на гладно, маслото значително намалява чувството за глад.
Подобно на зехтина, маслата с богато съдържание на полиненаситени мастни киселини не трябва да бъдат подлагани на термична обработка, защото губят своите вкусови и здравословни качества. Препоръчва се аргановото масло да се съхранява в хладилник и да се употребява в кратък срок след отварянето на бутилката.

Методи за извличане

Плодовете на Аргана узряват през юни и се берат от местното население. Изсушават се и изсъхналата обвивка се премахва механично. Костилките се чупят собственоръчно от берберските жени наричани също Имазиген или Амазиги - „свободни хора“ с цел,запазване на ядката цяла. След това бадемите внимателно  се смачкват заедно с малко вода в мелница,направена ръчно и  наричана Azerg . Полученото тестото се меси многократно и притиска с ръце, за да се отцеди маслото от Арган. Остатъкът се запазва и се използва за фураж на животните. За използването на този традиционен начин, са необходими повече от 10 часа, за да се произведе само един литър от маслото.

За направата на кулинарното Арганово  масло,бадемите са леко запечени преди да бъдат смачкани,а при козметичното Арганово масло,бадемите се обработват сурови.

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg