BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
МИНЕРАЛНА КАЛ НА МЪРТВО МОРЕ
МИНЕРАЛНА КАЛ НА МЪРТВО МОРЕ
каталожен номер: 5601700
700 мл.
продукта е в наличност
25.00 лева
(€ 12.78)

Описание:
Лечебната кал от Мъртво море притежава най-високо ефективно терапевтично и
козметично въздействие в света. Няма аналог на Земята.
Калта се явява продукт на жизнената дейност на единствения и уникален представител на живия свят, съществуващ в концентриран солен разтвор, архибактерия, възникнала по времето на зараждането на живота на планетата. Биологични активни вещества, зараждащи се от бактериите и повече от 26 натурални мин
ерала, придават на калта асептични свойства, осигуряват благоприятно влияние на процесите на вътрешно клетъчния обмен, способстващ за подмладяването и удължаването на активния живот на клетките.
Калните процедури - апликации, завиване, оказват терапевтично и козметично въздействие,
почистват и подмладяват кожата, действат отпускащо на тонуса на мускулите, и стабилизират нервната система, положително влияят на хемодинамиката и състоянието на съдовете, подобряват кръвообращението, отслабват болезнените проявления.
Способ за прилагане: Нанесете калта с обилен слой на участъка на тялото. Оставете я за 15-20 минути и след това се изплакнете с топла вода. За снемане на бо
лките, нагрейте порцията кал в съд с гореща вода (парна баня) или отворения пакет нагрейте в микровълновата печка в течение на 2 минути.
ВНИМАНИЕ! Само за външно прилагане!
- Обърнете внимание използваната кал да не е прекалено гореща!

- Да не се прилагат кални апликации на открити рани, на лицето и очите.
- Следвайте методическите препоръки и съвети на лекаря!
Списък на заболяванията за лечението на които помагат уникалните свойства на Мъртво море.
-Кожни заболявания, без да се изключват и такава упорита болест, като псориазис.
-Заболявания на ставите: артрити и полиартрити, поражения на ставите при тежки системни заболявания.
-Болести на гръбнака: остеохондроза и всички зависещи от гръбнака поражения на периферната нервна система.
-Болести на мускулите и сухожилията: болки, мускулни дистрофии.
-Болести на нервната система: невралгии, неврити, полиневрити, ганглионити, фантомни болки.   
-Разстройство на вегетативната нервна система: неврози при децата и възрастните вегетативно-съдова дистония.
-Заболявания на ухото, гърлото, носа: хронични ринити, тонзолити, фарингити, ларингити, отити, неврити на слуховия апарат.
-Гинекологични заболявания: възпалителни заболявания на женската полова сфера, безплодие, доброкачествени нови образования (миоми, кисти).
-Заболявания на периферните съдове: атеросклероза на съдовете на долните крайници.
-Заболявания на дихателните органи: остър хроничен бронхит, бронхиална астма, хронични пневмонии, а също така професионални заболявания (силикози, пневмокониози, интоксикации при професионален контакт с тежки метали, алуминий, олово, вибрационна болест),
-Заболявания на органите на храносмилането: хронични гастрити, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстното черво, холецистити, хронични хепатити, колити.


1. КАЛОЛЕЧЕНИЕ - ПРОФИЛАКТИКА НА ИЗОСТРЯНЕТО, ПОДМЛАДЯВАНЕ, ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ОРГАНИЗЪМА
Калолечението,  като правило, се прилага в състава на комплексна терапия, но може да бъде също така и самостоятелен метод на лечение. Калта оказва комплексно въздействие на функциите и системите на организъма: топлинно, механично, химическо.
ТОПЛИННОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ способства за разширяването на съдовете, ускоряването на кръвопотока в тях, повишава температурата в подлежащите тъкани, намалява проницаемостта на съдовите стени, ускорява обменните процеси.
МЕХАНИЧНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ - Калта оказва въздействие на дълбоките тъкани и усилва разпространението на топлината.
Въздействие на ХИМИЧЕСКИТЕ ФАКТОРИ - Действия върху организъма оказват органичните и неорганични вещества, биологично-активните вещества, микроелементи, газове и др.
Курсовете от процедури способстват за омекване на белезите, стимулира регенеративните процеси, намалява трудната подвижност и способства за повишаване на обема на движението в ставите.
Положителната реакция на организъма, предизвикана от прилагането на лечебна кал на Мъртво море, продължава в течение на три до шест месеца след приключването на курса на лечение (тъй наречената фаза на последствията). Калта изпълнява ролята на поддържаща терапия.
Обърнете внимание!
Въпреки, че калолечението се прилага при много алергични заболявания, все пак предварително преди началото на калните процедури се препоръчва да се направи кожна проба: нанася се кал на вътрешната част на китката, пред рамото или в областта на шията около мидата на ухото. Контрола е след 24 часа. Отсъствието на кожни алергични проявления на местата на нанасяне на калта указва на добрата поносимост към нея на организъма. Също такава проба се препоръчва да се прави при използването на всякакви кремове и козметични средства.
Щадящи и интензивни методи на калолечение
Щадящия метод се използва при подостри възпалителни заболявания, при заболявания на ЦНС, а също така при апликационния метод на рефлексогенните зони (например, ”кална яка”). Процедурите се провеждат през ден и по - рядко, с продължителност 10 - 15 минути, температура 38°—40° C, 10-15 процедури за един курс.
Интензивния метод се прилага, основно, при младите. Ефективен е за премахване на остри ставни болки, след травми за бързо възстановяване на функциите, при надебеляване.
Температурата на калта е 44°— 48°C, продължителността на процедурата е до 30 минути, N 14-15 процедури за курс, почивка след всеки  2-3 дена.

ВАРИАНТИ НА КАЛНИТЕ ПРОЦЕДУРИ
-ОБЩА КАЛНА ПРОЦЕДУРА-ЛЕЧЕБНА, ПРОФИЛАКТИЧНА, ХИГИЕНИЧНА, КОЗМЕТИЧНА.
-КАЛНИ АПЛИКАЦИИ
-КАЛНИ КОМПРЕСИ
-КАЛНИ РАЗВОДНЕНИ ВАНИ

ОБЩА КАЛНА ПРОЦЕДУРА

Обща кална процедура се прилага за ускоряване на обменните процеси, премахване на стреса, сваляне на излишните килограми, подмладяване на кожата и целия организъм. Използва се температура на калта в пределите на 40°—42°C.
Кожата се почиства с употребата на кален сапун. Калта се нанася на кожата на тялото и окосмената част на главата, освен в областта на сърцето, с меки масажни движения. Процедурата се изпълнява в легнало положение, тялото се покрива без главата. Продължителността на процедурата 20 минути.
Следва приемането на душ 36°—37°C. Почивка 30-40- минути в топло помещение
Курсови процедури N 10—15, изпълнявани през ден.

ПРИЛАГАНЕ НА КАЛНИ АПЛИКАЦИИ ПРИ РАЗЛИЧНИ  ЗАБОЛЯВАНИЯ

1.С кал се отмиват излишните килограми
При затлъстяване може да се приложи интензивен метод за кални процедури с налагане на кал в областта на корема, бедрата, задните части.
Предварително се препоръчва да се разтрие кожата с мека четка до появата на хиперемия (почервеняване) на кожата. Това е необходимо за усилване на всмукването на компонентите на калта и образуването в кожата на хистамин  и вещества, ускоряващи мастния обмен в тъканите.
Температурата на калта е 44°- 48°C, продължителност до 30 минути, N 14—15 процедури, 2-3 дена подред с последващ ден почивка.

-МЕСТНИ КАЛНИ АПЛИКАЦИИ

Местните кални апликации е най-разпространения метод на лечение.
Внимание! Назначаването на кални апликации при тежки патологични състояния изисква консултации и наблюдение от лекар. В зависимост от показанията калните апликации се прилагат на различни участъци от тялото. Например, “кална яка” се използва на задната повърхност на шията при заболявания на очите, главния мозък, шийния отдел на гръбнака и горните крайници, при хронични тонзилити, синузити. Ще дадем няколко примера за отработена методика за използването на кални апликации.

-КАЛНИ КОМПРЕСИ
Използват се при заболявания на ставите преди остър и хроничен стадий, при хронични тонзолити, синузити, бронхити.
Методика: на плътно прилягаща към кожата марлева салфетка се налага слой кал с дебелина 1-2 см, след това се покрива с мушама, памук. Закрепва се с бинт. Продължителността на процедурата в областта на ставите - 4 - 5 часа. В други места - на подчелюстната, междулопатната област – 1,5 - 2 часа. Времето може да се съкрати при повишена чувствителност на кожата. След процедурата измийте от кожата остатъците от калта с топла вода. Препоръчва се последващ покой и суха топлина.

-КАЛНИ РАЗВОДНЕНИ ВАНИ

На основата на разтвор от солите на Мъртво море и кал приготвят разтвор с разчет 100 грама суха сол 4 - 100 г кал. Тази пропорция се използва за 1 вана. Отнася се към групата на по-меките кални процедури, близки до минерализованите вани.
2. Заболявания на опорно двигателния апарат при възрастните и децата
ПОЛИАРТРИТ При неспецифичните полиартрити използват температура на калта 40°—42°C, продължителност на процедурата – 15-20 минути, N 10—12 през ден. Ефективно е включването на други методи за лечение. Добри резултати при ревматизъм дават калните апликации в областта на ставите с едновременно приемане на противоревматични препарати. В резултат на това се повишава неспецифичния имунитет, усилва се тъканното дишане, подобрява се състоянието на кората над бъбреците и съединителната тъкан.
ОСТЕОХОНДРОЗА на шейно-гръдния отдел на гръбнака. Прилагат се контрастни кални апликации на задната повърхност на шията се използват “кални лапи” с температура 26°—28°C и едновременно на китките на ръцете — 46°—50°C. Продължителност 15-20 минути, N 10—12 процедури. Топъл “кален пояс” - 36°C в течение на 10 минути при поражение на междуставната повърхност на ставите, прешлените. 
СКОЛИОЗА (изкривяване на гръбнака) І-ІІ степен, използваме “кални лапи”. Температура 38°C, по 15-20 минути, 2 пъти седмично. Курс 12 процедури. След процедурите се препоръчва кинезитерапия, т.е. лечебна физкултура.

3.Заболявания на централната нервна система при възрастни и деца
Забележително действие оказват калните процедури на деца с остатъчни явления от ПОЛИОМЕЛИТ. За  горните и долните крайници се препоръчва да се провеждат кални сеанси. Температурата на калта е 28°C, продължителност 15-20 минути, N 10—12 през ден. Най-добри резултати дава редуването на кални апликации и вани със соли на Мъртво море.
РАЗСЕЯНА СКЛЕРОЗА - Калните апликации се използват в областта на надбъбречните жлези. Температура — 38°— 40°C, 15—20 минути, N 10, през ден. След курса от процедури се подобрява физическата активност, повишава се артериалното налягане.
СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНА ТРАВМА - Препоръчва се “кална яка”. Температурата на калта е приблизително 36°—38° C, 15—20 минути, N 10. Да се редува с минерализирани вани.
Внимание! На болни с паралич калта е противопоказна, тъй като могат да възникнат гърчове.
4.Болести на периферната нервна система
Професионална ВИБРАЦИОННА БОЛЕСТ
Назначаваме “кални ръкавици”, t 46°—50° C, “кална яка”, t 26°—28° C. Да се изпълнява ежедневно по 15-20 минути, N 10 процедури. Подобрява се съдова регулация, изчезват болките и чувството на онемяване в ръцете, подобрява се съня. Отбелязано е, че след 5-тата процедура се подобрява чувствителността на кожата. При локализация на болката в долните крайници процедурата се изпълнява на 2 етапа.
І етап – кални процедури във вид на пояс на нивото на Х гръдния – ІV кръстен прешлени, t 38° C, 10—20 минути, курс N 10, през ден. Може да се препоръчат, даже с тези процедури на всички болни, недостатъчност на митралния клапан, но без нарушение на кръвообращението (отоци, задъхване, сърцебиене).
II етап-Прекрасни резултати се отбелязват при редуване на калните апликации и лечебните минерализирани вани (t 33°—34°C, 20—30 минути, N 10) – балнеокалолечение.

ВТОРИЧЕН РАДИКУЛИТ НА ФОНА НА ОСТЕОХОНДРОЗА
Ефективното използване на калните процедури във вид на ”кален пояс” в областта на поясно-кръстния отдел на гръбнака (или на други отдели на гръбнака при радикулитни болки с друга локализация – гръдната, шийно-гръдната).
Процедурите се изпълняват ежедневно или през ден, t 38°—39°C, 20 минути, N 10.
При шийно-гръдна локализация температурата на апликационната кал трябва да бъде снижена до 26°—28° C.
Редуването на калните и солевите апликации бързо премахват болевия синдром.

5.Хронически възпалителни заболявания на дихателната система (бронхит, пневмония)
ПНЕВМОНИЯ, БРОНХИТ
При хронически пневмонии се извършват кални апликации на задната повърхност на гръдната клетка, температура 38°—40°С, 10—15 минути, N 10—12, през ден. Назначават се процедури в период на оздравяването и в периода на ремисия (извън изострянето) при отсъствие на усложнения и съпъстващи заболявания от страна на дихателните органи и органите на кръвообращението. Процедурите оказват противовъзпалително, десенсибилизиращо, спазмолитично действие. Добри резултати дава прилагането на тези процедури при деца.
Отбелязват се положителни резултати при децата при редуване на процедури с използване на кал и вани с кристални соли на Мъртво море.
Децата на по-малка възраст се препоръчват кални апликации с температура 38°—40° в течение на 5 - 15 минути, на по-големите – 10 - 20 минути. Курс N 10—15, през ден. След процедурата –душ и почивка 30-6- минути.
 
6.Прилагане на кални апликации при сърдечносъдови патологии

ОБЛИТЕРИРАЩ ЕНДАРТЕРИИТ, БОЛЕСТ НА РЕЙНО
При отсъствието на пулсация на артериите на стъпалата отначало се изпълняват процедури във вид на “гащета”, после на “панталони”, т.е. се увеличава повърхността на която се налага кал.
Първите 5 процедури – тип “гащета” при t.38°— 40°C, 15—20 минути, N 10—15, следващите процедури се изпълнява по типа “панталони”.
След курса от процедури се премахват спазмите на дребните съдове, усилва се колатералното кръвообращение.
Също такъв положителен резултат се отбелязва при болестта на Рейно. Калните апликации се налагат едновременно в областта на шията отзад, t 26°—28°C, китките на ръцете t 46°—50°C, по 15—20 минути. N 10—12, през ден.
 
В резултат на проведените процедури се премахват болевите усещания за сметка на снижаване на тонуса на гладката мускулатура, повишават се компесаторните функции на органи на храносмилателния тракт, подобрява се процеса на зарастване и възстановяването на функциите.

8.Болести на ЛОР-органите
ХРОНИЧЕСКИ ТОНЗИЛИТ, ХРОНИЧЕСКИ СИНУЗИТ
При хроничния тонзилит се изпълняват 2 вида процедури.
1. Калолечение във вид на апликация на областта на шийните и горните гръдни прешлени (t 38°С, 5—10 минути, N 8—10 на курс, през ден).
2. Кални апликации на подчелюстната област (t 38°С, 5—10 минути, N 8—10 на курс, през ден).
Първия вид по-добре да се използва при отсъствието на съпъстващи вегетативни натрупвания, болки в ставите, в областта на сърцето. Може да се назначава на деца след 6-годишна възраст. Аналогични методики може да се прилагат при хронични синузити. Приложими са също така кални компреси.(виж по долу).

9.Показания при прилагане на кални процедури
1.Заболявания на опорно-двигателния апарат (артрит, полиартрит – травматичен, инфекциозен, дистрофичен, в хронически и в стадия на затихващо изостряне, ревматичен полиартрит, ревматизъм – ставна форма, след 8-9 месеца след острия процес, остеохондроза, спондилоартроза, болест на Бехтерев, травматически увреждания на костите, мускулите, сухожилията, счупвания със забавено възстановяване на костите, остит, периостит, миозит, тендовагинит, бурсит, контрактури след изгаряния и флегмон, остеомиелит без признаци на кативност на възпалителен процес, трофически язви, дълго незарастващи рани).
2. Болести на уши, нос, гърло. Хронически атрофични процеси в носоглътката, хронически възпалителни заболявания на ухото, хронически възпалителни процеси в кухина на носа, хронически тонзилит в стадия на компенсация.
3. Болести и последствия от травми на ЦНС (Централна нервна система). Менингоенцефалит, арахноидит, енцефалопатия, миелит, в това число епидемичен полиомелит (всички заболявания след приключване на острия период), последствия от кръвоизливи в гръбначния мозък (не по-рано от 2 месеца след травмата), последствия от травми на главния мозък при отсъствие на епилептични припадъци и психически разстройства.
4. Болести и последствия от травми на периферната нервна система. Първичен радикулит (инфекциозно-токсичен), вторичен радикулит (остеохондроза), травматичен радикулит, не изискващ оперативно вмешателство, с умерени болки, състояние след операция на междупрешленните дискове, полиневрит, плексит, неврит преди острия и хроничен стадии, вибрационна болест.
5. Болести на женските полови органи. Възпалителни заболявания на матката и придатъците, ерозия на шийката на матката, безплодие като резултат от възпалителни заболявания на яйчниците при умерена недостатъчност на функциите им.
6. Болести на мъжките полови органи. Хронически простатит, епидидимит, орхит, везикулит.
7. Болести на храносмилателните органи. Язвена болест на стомаха и дванадесетопръстното черво извън изострянето, особенно при наличието на инфилтрати, спазми, недостатъчност на моторната функция на стомаха, перигастрит, хроничен колит, хепатит, холецистит, холангит.
8. Болести на очите. Неврогенен кератит, язва и белмо на роговата обвивка, травматично поражение на очната ябълка, компенсирани форми на глаукомата, атрофия на зрителния нерв, катаракт.
9.Болести на кожата. Хронически форми на екзема, нейродермит и псориазис извън изострянето, остатъчни явления след изгаряния и измръзвания (белези, трофически язви и др.).
10.Ендокринни болести и нарушения на всички видове на обмяна лека е средна тежест (надебеляване І-ІІ степен, лека форма на тиреотоксикоза, захарен диабет лека и средна тежест, микседема лека и средна тежест). Изучавайки нашите предупредителни препоръки (противопоказания), Вие по предпазливо ще се отнесете към своето здраве и ще принесете полза на своя организъм.

10.Противопоказания за  прилагане на  кални процедури
1. Възръстовата група след 65 години. (По указание са разрешени локални процедури с неголяма площ на апликация).
2. Всички остри възпалителни процеси.
3. Доброкачествени и злокачествени новообразования.
4. Болести на кръвта и кръвотворните органи. Кръвотечения и склонност към тях.
5.Недостатъчно кръвообращение ІІ-ІІІ степени, хипертонична болест ІV и ІІІ стадии, изразена атеросклероза.
6.Ендокринни заболявания и болести на обмяната на веществата (затлъстяване ІІІ и ІV степени), тежки форми на тиреотоксикоза, захарен диабет, микседема.
7. Заболявания на бъбреците и пикочоотделителните пътища.
8. Всички стадии на бременност.
9.Психически заболявания, в това число прогресиращ паралич и наркомания, тежки неврози.
10. Цироза на черния дроб и всички жълтеници.
11. Полиартрит с прогресиращо течение, анкилози, деформации, остеомиелит при наличие на крупен секвестър.© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg