BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
КОМПЛЕКТ ЗА ПОЧВЕН АНАЛИЗ - 40 ТЕСТА
КОМПЛЕКТ ЗА ПОЧВЕН АНАЛИЗ - 40 ТЕСТА
каталожен номер: 44KPA40T
1 бр.
продукта е в наличност
189.50 лева
(€ 96.89)

Описание:

- Химически комплект за почвен анализ - 40 теста
- Съдържа упътване на български език.
- Комплектът е разположен в удобна пластмасова кутия.
- Комплект химикали и съдове за лесно и бързо определяне запасеността на почвата с основните хранителни елементи. Отчита наличието на нитратните соли на азота, на фосфорните и калиевите окиси, а също и на реакцията на почвения разтвор – рН. Към разтворените и филтрирани в специална епруветка почвени соли се добавя реактив – оцветител. По степента на оцветяване се определя наличието на съответния хранителен елемент.

Начин на употреба:

1. Оставете пръстта от средната проба да изсъхне добре, след което вземете от нея около една кафена чашка и я смелете на прах. Ако нямате машинка за смилане на пръста можете да използвате кафемелачка. Това количество ви е достатъчно.

2. Измерване реакцията на почвения разтвор – рН.
Вземете с помощта на лъжичката от комплекта 1 куб. см от смляната пръст и я поставете в една от квадратните епруветки. Добавете към нея 1 лъжичка от бариевия сулфит и сипете от пластмасовото флаконче химикала обозначен рН solution до 2,5 куб. см. Поставете тапата на епруветката и я разтръскайте около 30 секунди. Оставете разтвора да се утаи. Сравнете цвета на течността с приложената цветна таблица и отчетете резултата.

3. Измерване съдържанието на нитратния азот.
Развийте капачката на филтриращото устройство и извадете от него буталото. Сипете 1 куб.см от пръста във филтриращото устройство. Добавете от разтворителя N1 до резката 2,5 куб.см. Разтръскайте за около 30 секунди и го оставете да се утаява. Междувременно поставете на дъното на буталото един филтърен диск и го уплътнете добре с помощта на пластмасовата лъжичка. Проверете дали гумения пръстен е поставен правилно върху буталото. Поставете буталото във филтриращото устройство без да стигате до течността. Ако разтворът е много мътен (това се получава при глинести почви) оставете съда да се утаи. Това може да отнеме до половин час. След това приближете буталото до течността. Поставете винтовата капачка на филтриращото устройство и започнете бавно да завинтвате капачката. Завинтвайте до тогава, докато в буталото не премине 1 куб. см от разтвора. Това количество обикновено преминава в буталото, когато буталото достигне пръста от филтриращото устройство. Ако буталото върви трудно изчаквайте малко и отново завъртете. НИКОГА НЕ НАСИЛВАЙТЕ ВЪРТЕНЕТО, ЗАЩОТО ТОВА МОЖЕ ДА СПУКА ФИЛТРИРАЩОТО УСТРОЙСТВО! Когато завършите с филтрирането, сипете 1 куб. см. от течността от буталото в една от квадратните епруветки.
Внимателно отворете малката епруветка обозначена с N2, вземете една равна лъжичка от съдържанието и я сипете в епруветката. Затворете епруветката с тапата, разтръскайте за около 30 сек и оставете течността да се утаи за около 5 минути. Полученият разтвор ще се утаи в розово-червено. Извадете си цветната таблица за отчитане съдържанието на азот и отчете резултата.

4. Измерване съдържанието на фосфор
Изчистете и подсушете филтърното устройство и буталото. Сменете филтърния диск по начина, по който е посочено по-горе. Сипете във филтриращото устройство 0,5 куб.см от смляната почва. Добавете до отметката 2 куб.см на филтриращото устройство течността от пластмасовото флаконче обозначено с Р1. Поставете буталото и разтръскайте за около 30 секунди. По познатия начин прекарайте 1 куб. см от течността от филтриращото устройство в буталото и го сипете в квадратната епруветка. Добавете 1 равна лъжичка от химикала обозначен с Р2. Поставете тапата и разтръскайте за около 30 секунди, след което оставете разтвора да се утаява. След около 5 минути химикалът ще се оцвети в зелено-синя гама. Извадете цветната таблица и отчетете резултата.

5. Измерване съдържанието на калий.
Сипете в подсушеното филтърно устройство 0,5 куб.см от пръста. Налейте до отметката 2 куб. см. от химикала обозначен с К1. Разтръскайте устройството и филтрирайте по познатия начин. След като сте филтрирари разтвора сипете 1 куб. см в квадратната епруветка. Добавете до отметката 2,5 куб.см. от химикала обозначен с К2. Разтръскайте и оставете да се утаява. Ако филтрираната течност е по-мътна от обикновеното, оставете я да се утаява 10-15 мин. Поставете внимателно (за да не я размътите допълнително) квадратната епруветка върху квадратчетата в таблицата с точките за отчитане на съдържанието на калия.
Погледнете през течността, като започнете от най-свелия правоъгълник с точки към най-тъмния. Когато започнете да виждате съответния правоъгълник с точки това е количеството на калия във Вашата проба. Сравнете получените резултати с приложената таблица и вижте какво е количеството активно вещество от торовете, което трябва да добавите за да получите икономически най-изгодния добив от тази площ.

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg